Get In Touch
HDEDM
Rudeška cesta 234, Zagreb, HR
Phone: +385 98 9278 635

Dubravka Knezović Zlatarić

Prof.dr.sc. Dubravka Knezović Zlatarić, dr.med.dent. redovita je profesorica i znanstvena savjetnica u trajnom zvanju Odjela za mobilnu protetiku Stomatološkog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu. Dva je puta bila dobitnica Rektorove nagrade, Sveučilišne CEEPUS stipendije, Nagrade Dentsply Shield, Nagrade Rowland Fereday i Nagrade za najbolju prezentaciju postera na konferencijama EPA. Dobitnica je također Hrvatske znanstvene nagrade za mlade biomedicinske istraživače te je osvojila drugo mjesto na kongresu Međunarodne udruge za protetiku u Fukuoki u Japanu. Od 2010. godine voditeljica je studijskog izbornog kolegija „Osnove estetike u stomatološkoj medicini“ te je izdala i istoimeni sveučilišni udžbenik.


Estetska stomatološka tehnologija 21. stoljeća

Potpuni keramički sustavi jedan su od prvih izbora za izradu estetskih protetskih nadomjestaka. Razvoj materijala, tehnika i tehnologija značajno je utjecao na digitalizaciju protetskih postupaka i omogućio primjenu keramičkih materijala ovisno o uvjetima u pacijentovim ustima. Uz visoke estetske potrebe pacijenta i boju budućeg nadomjestka, pri dizajniranju je potrebno u obzir uzeti i debljinu restauracije, boju keramičkog materijala, ali i boje cementa i bataljka. Pravilnim odabirom svih parametara postiže se željeni visoko estetski rezultat.
U predavanju će se prikazati klinička primjena keramičkih sustava u različitim estetskim protetskim slučajevima.


RADIONICA

Boja predstavlja jedan od najvažnijih estetskih parametara za stomatologa, dentalnog tehničara i pacijenta. U svakodnevnoj stomatološkoj praksi koristimo se raznim ključevima boja i vrlo nam se često čini kako nismo 100% uspješni u procjeni boje pacijentovog prirodnog zuba ili nekog stomatološkog nadomjestka. Isto tako pri provjeri ili predaji dovršenog keramičkog nadomjestka nismo uvijek u potpunosti zadovoljninjegovom bojom i uklapanjem s ostalim zubima u čeljusti ili ustima, željeli bismo nešto promijeniti ili unaprijediti, ali ne znamo točno što i kako. Radi se zapravo o vrlo jednostavnim postupcima koje možemo primijeniti odmah i na taj način olakšati, ubrzati i učiniti točnijim svaki naš postupak određivanja boje. Navedenim ćemo protokolom puno jednostavnije komunicirati i sa dentalnim tehničarom.

Na radionici će se u prvom dijelu vrlo kratko teoretski sudionicima približiti osnovni pojmovi vezani uz boju zuba, redosljed postupaka i uvijeti koje moramo zadovoljiti kako bismo bili uspješni. Također će se navesti svi postupci pri kojima je stomatologu u kliničkom radu bitno određivati boju.

Zatim će se demostrirati klasičan protokol određivanja boje zuba ili nadomjestka VITA Classical ključem, napredni protokol 3D Master ključem te digitalni protokol spektrofotometrom Easyshade V.

Potom će svaki sudionik imati priliku isprobati sva tri nabrojena protokola određivanja boje zuba na modelima s različitim keramičkim krunicama i usporediti svoje rezultate ovisno o tipu protokola. Svi će se dobiveni rezultati potom komentirati i raspraviti pogreške koje se događaju.

Koristimo kolačiće kako bismo poboljšali funkcionalnost naše web stranice i vašeg korisničkog iskustva.